Jumaat, 5 Jun 2015

Kucing

Assalamualaikum wbt .

Aku bagi tajuk kucing tu bukanla atas dasar aku ni aktivis kucing ke ape kan cuma , saje nak share cerita pasal kucing ni sebab aku rasa macam ade iktibar .

Cerita 1 : Hilang Anak 

   Ada satu hari ni aku bangun awal (tapi setiap hari aku memang bangun awal pon) pastu siap siap turun kelas prep sebab nak buat preparation (dah nama pon preparation class) . Out of the blue , aku terdengar ade bunyi kucing , ceh takdela out of the blue mana pon . Dari bangun tidur dah dengar (kot) . Aku tanyela sorang ni , 'asal kucing tu bunyi je' ? Pastu dia kata kucing tu nak cari makanan tapi aku macam ade zhonla sebab dia berbunyik tak berhenti sampaila habis sekolah haritu ......sampai esoknya.......sampai esoknya.......dan........mungkin sampai harini (api rasanye tak sebab haritu dia dah start meroyan tak keluar bunyik) . Akhirnye zhon aku tu terbukti jugak betulnye iaitu anaknye hilang . Kesian dia tau . Kesian sangat . Cara dia lahirkan anak tu sadis tragis lagi magis . Dia lahirkan anak tu terabur terabur . Satu kat bilik iron yang creepy tu . Lagi sekor bersalin kat tengah tengah musolla court yang kalau kita samakan peta asrama dengan peta dunia ni ibaratnye dekat konstantinopel . Dahla tak private sebab semua keliling tembok nak tengok detik detik indah kucing beranak . Tapi aku tak join ah sebab mak aku cakap jangan kacau privasi kucing (tapi aku selalu tengok kucing berak) . Pastu bila dah susah payah lahirkan kitten kitten tu dia mesti ah jaga betul betul an . Dah ah comel kot . Kitten kitten dialah penyebab aku tak khusyuk ngaji (jangan salahkan kitten) . Pastu bila dah hilang ape lagi an , CARIK AH (emosi) .

Cerita 2 : Selesema-FIV-Kudis-Mati 

   Kucing ni aku tak suka dia sebab aku geli tapi kesian dia ni . Warna dia hitam tapi ada kudis kat leher dan..... always berhingus . Ulang lagi sekali , ALWAYS BERHINGUS dan ALWAYS BERSIN . Dia pernah tau bersin kat selipar aku . Sedih T_T . Pastu aku pun dengan hati yang tak seberat lori pun pergila basuh kat tandas (nasib baik dm dengan tandas dekat) . Pastu dia ni menetap kat depan dm ni dah lama dah dengan catfriends dia yang lain . Mula mula dia takde kudis tau tapi hari berganti hari , bulan berganti bulan tiba tiba kitorang nampak ada kudis kat leher dia . Geli tau . Tapi kesian . Pastu sembuh balik kudis tu . Pastu ada balik . Hah nampak tak permainan dia (permainan apepon aku tak tau) . Pastu aku assume dia ni ada AIDS lah sebab aku terbaca kat infiniti yang kucing pon ade AIDS tapi istilah dia FIVla (Feline Immunodeficiency Virus) . Dia adelah simptom simptomnye tu sebab aku assume dia camtu . Tapi tu just wild assumption je ; aku bukan vet pon . Klimaksnye , pada suatu malam yang hening (krik krik , krik krik) ceh takdelah hening mana . Riuh kot sebab semua tengah beratur nak masuk dm . Aku yang on the way tetiba ternampak ade kecoh kecoh . Rupanya kucing tu dah mati . Allah sampaikan dia dekat ajal yang telah ditetapkan . Tapi yang jadi asbabnye ialah kudisnye tu . Kudis kan jijik en sifat dia pastu ramaila lalat yang tergoda pastu hinggap kat kudis dia pastu tinggalkan atsar (kesan) iaitu telurnye . Lepastu telurnye tu menetas dan lahirla ulat ulat yang comel besar gemuk dan pendek . Ulat ulat itu menyebabkan lehernya berlubang dan...... akhirnya mati terdampar dengan leher yang berlubang........... Bagusla dia dah mati . Bukan apa , hidup dahla terseksa ade kudis bagai . Lepastu manusia kutuk kutuk (baik mati). Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un .

Moral of the stories :

1) Kasih sayang seorang ibu tak terperi . Kucing pon tak sanggup hilang anak sampai meroyan-royan . Ni manusia campak sana sini , buang sana sini , kerat sepuluhlah seribulah bagai . Malulah kita dengan HAIWAN yang takde akal tu .

2) Anak tu milik Allah . Apa yang kita ada semua milik Allah . Hatta mak bapak kita pun bukan kita punya sebenarnye . Allah punya .

3) Jangan salahkan makhluk lain kalau tak khusyuk ibadah .

4) Elakkan percaya dan buat wild assumption .

5) Segala yang bernyawa pasti akan mati .

6) Sayangilah kucing . Haha .


Tiada ulasan: