Khamis, 1 Januari 2015

PT3

Assalamualaikum w.b.t

Yeah ssup everyone ceh ajet je greeting hipster puih haha . Based on tajuk u guys taulah kan aku nak brag pasal PT3 ni . Kehkeh . Tapi don't worry aku takdelah nak brag memanjang . Adalah tips sikit sikit .

Sebelum Exam

Tbh , aku memang tak prepare sangat ah untuk PT3 ni . Nak tau sebab ape ? Mula mula kata takde exam (time form 1) , lepas tu kata PBSMR (time form 2) , and then kata PT3 pulak (time form 3) . Lepastu adalah rumors kata yang exam PT3 tu berkisar silibus form 3 je padahal yang masuk semua silibus dari form 1 - form 3 + KBAT . Aku tak tahulah memang pakej hotmeal ke cane ? Lepas dah dapat tau semua benda tu aku cam 'ish pehal tahpape sangat do' . Mind u guys , aku ni jenis kalau benda dah complicated sangat , aku malas nak layan , malas nak cope dah . Serious talk , aku memang takde ah study struggle sangat .Still tido dalam kelas , weekend kat hostel tido memanjang . Heaven weh . 4 bulan sebelum exam pulaknye baru dapat actual format , aku memang dah give up awal awal dahla . Aku memang senang give up , even banyak kali aku baca quote 'never give up , never give up' haha . And then aku tengok semua struggle . Cecikgu semua bagi latihan gile gile . Kelas tambahan gile gile . Memang gile ah aku . Aku pun study ah sikit sikit . Haha . Terpakse punya pasal . Tengok diorang ni sibuk study memang aku tak sedap bontot nak duduk . Kang semua berjaya aku je yang loser . Humiliated tau wak haha . Pastu baca yaasiin pas maghrib . Selalunya ngaji jadid je . Pastu mintak restu semua orang . Tak suka sebenarnye benda benda mintak maap mintak restu camni . Haha .

Semasa Exam

Wow gile nervous sia serius aku cakap . Walaupun aku tak kisah , tapi rase competitive tu still ade tau . Lainla kalau dakdak ni semua watcool watpis aku pun join ah jadi super cool . Malam sebelum examla baru aku terhegeh-hegeh nak salin nota quick review dengan harapan esok sempat baca puih haha . Lepastu beberapa minit sebelum masuk dewan pulak baru nak ingat balik semua formula maths lel . Time maths memang aku gelabah gilelah (tapi dekat banner aku nampak cam dak supercool bebajet genius pegang kalkulator) . Dengan tak ingat formulanye (last minute hafal punya pasal) , tak cukup maselah , nak fahamkan soalan yang ayat punya belit kemain , memang HAVOC . I mean , havoc dalaman diri aku . Aku nak pass kertas jawapan pun half hearted je . Haha . And then english pulak aku punyelah mangat & confident (inspired by ujian yang selalu english aku A & pernah dapat chocoletto maybe) sekali turned out yang aku tak include 2 point tambahan untuk essay . Pastu diorang cakap kalau tak ikut arahan nanti potong 20 markah . Nanges kot aku dekat kantin tu dengan bihun sup yang hot n spicy nye memang ah valuable betul tangisan aku .

Selepas Exam

Aku surrender . Memang tawakkal habes ah aku . Takleh nak watpe dah . Aku pun malas nak berharap straigt A's sangat (walaupun aku ada tulis/mention nak 11A . Well , tu sebelum & semasa exam) . Lepas exam & sedar kesilapan aku banyak , aku dah putus harapan dah . Kekadang hati aku ni kuassam gak nak straight A's tapi ku pujuk jua agar terima dengan hati terbuka yang aku takkan dapatnye 11A tu . And then , time hari ambik result ! Aku taknak pon pergi sekolah ambik result tapi disebabkan ada barang tertinggal jadi terpaksalah pergi . Dapatla merasa lalu highway pagi berkabus . Heavening jugaklah moment camtu . Then dah sampai sekolah mak aku nak pergi ladies & dia suruh aku pergi dulu . K nervous siot . Pastu ustazah tanya "Kamu rasa kamu dapat berapa ?" . Aku jawab "5 cukuplah ustazah ." Haha . Memang humble gile ah aku do haha . Pastu ustazah cakap "Hish manade . Kamu terer ." Aku senyum sheepishly je ngeng haha padahal dalam hati cakap 'eleh ustazah takyah nak buat sedap hati sangatlah' (cam kuaja je . em) Sambil tunggu mak aku tu borak borakla sikit dengan ustazah pastu jejeling tcher kat sebelah . Memang saje aku taknak ambik tau result dulu . Takut kecewa punya pasal . Lagipun ustazah suruh tunggu mak aku dulu . Baru best katanye . Time mak aku datang barulah aku rasa tenang sikit nak ambik tau result . Maybe ade intuition hati mak aku kot tu yang tenang sikit tu haha . Jeng jeng ! I got 10/11 of A's . Aku cam terkejut gile bapak . Maths & English A pulak tu ! Serius aku tak percaya . Dah ah jawab exam cam sawanbabi . Apapun , alhamdulillah . Maybe ni atas doa orang lain , terutama parents . Nak harap usaha sendiri memang aku rasa dalam 5% je kot . Anyway jazakumullahu khairan katsiran . So , tips ?

Tips

1. Play cool . Never get nervous . Watlek watcool watpis .
2. Fokus dalam kelas .
3. Jangan buang masa banyak sangat . Sikit sikit takpelah . Haha .
4. Letak sepenuh kepercayaan dekat Allah . Rezeki kat tangan Allah .
5. Banyakkan ibadah .
6. Do good to people .
7. Bismillah , masuk exam hall dengan kaki kanan .
8. Time tengah jawab (tak kisah sebelum/selepas) tulis 'انا فتحنا لك فتحا مبينا' dekat kertas soalan . Kalau sempat tulis kat semua halaman . (Kalau tak sure macam mana eja / macam mana nak buat boleh tanya kepada yang lebih arif) .
9. Baca doa bebanyak .
10. Selawat kalau lupa .
11. Tawakkallah kepada Allah ! :)
12. Banyakkan berfikir aras tinggi . KPM dah tak pandang dakdak yang cetek akal . Sad to say , but that's the real situation .

Ni sekadar tips je . Aku bukan buat semua pon . Haha . Yang nombor 2 tu lagilah . Padahal aku tido je dalam kelas . Nombor 6 tu pon bukannye aku buat hahaha . Tapi nilah the least yang aku boleh bagi untuk junior tahun depan yang nak ambik PT3 (or any other exams also will do w/ these tips) . Bittaufiq wannajah !

So yeah , ingatkan nak belanja satu dua gambar tapi tak boleh due to technical problem . Mind u guys aku update guna tab . Tu yang banyak songeh sikit . Haha . Kejap sebelum aku habiskan update , ada satu lagi benda aku nak share .

MITIB'S PT3'S RESULT (OVERALL)

11A - 4
10A - 7
9A - 11
8A - 14
7A - 8
6A - 9
5A - 4

LULUS : 100%
Yeah APPLAUSE EVERYONE !!!
[Mabruk to u guys ! You did with all your best !] Cc : 5th batch MITIB .

Ok dah tu je nak share sebenarnye . haha . Well then , wassalam :) *Happy New Year Masihi*