Jumaat, 5 Jun 2015

Kucing

Assalamualaikum wbt .

Aku bagi tajuk kucing tu bukanla atas dasar aku ni aktivis kucing ke ape kan cuma , saje nak share cerita pasal kucing ni sebab aku rasa macam ade iktibar .

Cerita 1 : Hilang Anak 

   Ada satu hari ni aku bangun awal (tapi setiap hari aku memang bangun awal pon) pastu siap siap turun kelas prep sebab nak buat preparation (dah nama pon preparation class) . Out of the blue , aku terdengar ade bunyi kucing , ceh takdela out of the blue mana pon . Dari bangun tidur dah dengar (kot) . Aku tanyela sorang ni , 'asal kucing tu bunyi je' ? Pastu dia kata kucing tu nak cari makanan tapi aku macam ade zhonla sebab dia berbunyik tak berhenti sampaila habis sekolah haritu ......sampai esoknya.......sampai esoknya.......dan........mungkin sampai harini (api rasanye tak sebab haritu dia dah start meroyan tak keluar bunyik) . Akhirnye zhon aku tu terbukti jugak betulnye iaitu anaknye hilang . Kesian dia tau . Kesian sangat . Cara dia lahirkan anak tu sadis tragis lagi magis . Dia lahirkan anak tu terabur terabur . Satu kat bilik iron yang creepy tu . Lagi sekor bersalin kat tengah tengah musolla court yang kalau kita samakan peta asrama dengan peta dunia ni ibaratnye dekat konstantinopel . Dahla tak private sebab semua keliling tembok nak tengok detik detik indah kucing beranak . Tapi aku tak join ah sebab mak aku cakap jangan kacau privasi kucing (tapi aku selalu tengok kucing berak) . Pastu bila dah susah payah lahirkan kitten kitten tu dia mesti ah jaga betul betul an . Dah ah comel kot . Kitten kitten dialah penyebab aku tak khusyuk ngaji (jangan salahkan kitten) . Pastu bila dah hilang ape lagi an , CARIK AH (emosi) .

Cerita 2 : Selesema-FIV-Kudis-Mati 

   Kucing ni aku tak suka dia sebab aku geli tapi kesian dia ni . Warna dia hitam tapi ada kudis kat leher dan..... always berhingus . Ulang lagi sekali , ALWAYS BERHINGUS dan ALWAYS BERSIN . Dia pernah tau bersin kat selipar aku . Sedih T_T . Pastu aku pun dengan hati yang tak seberat lori pun pergila basuh kat tandas (nasib baik dm dengan tandas dekat) . Pastu dia ni menetap kat depan dm ni dah lama dah dengan catfriends dia yang lain . Mula mula dia takde kudis tau tapi hari berganti hari , bulan berganti bulan tiba tiba kitorang nampak ada kudis kat leher dia . Geli tau . Tapi kesian . Pastu sembuh balik kudis tu . Pastu ada balik . Hah nampak tak permainan dia (permainan apepon aku tak tau) . Pastu aku assume dia ni ada AIDS lah sebab aku terbaca kat infiniti yang kucing pon ade AIDS tapi istilah dia FIVla (Feline Immunodeficiency Virus) . Dia adelah simptom simptomnye tu sebab aku assume dia camtu . Tapi tu just wild assumption je ; aku bukan vet pon . Klimaksnye , pada suatu malam yang hening (krik krik , krik krik) ceh takdelah hening mana . Riuh kot sebab semua tengah beratur nak masuk dm . Aku yang on the way tetiba ternampak ade kecoh kecoh . Rupanya kucing tu dah mati . Allah sampaikan dia dekat ajal yang telah ditetapkan . Tapi yang jadi asbabnye ialah kudisnye tu . Kudis kan jijik en sifat dia pastu ramaila lalat yang tergoda pastu hinggap kat kudis dia pastu tinggalkan atsar (kesan) iaitu telurnye . Lepastu telurnye tu menetas dan lahirla ulat ulat yang comel besar gemuk dan pendek . Ulat ulat itu menyebabkan lehernya berlubang dan...... akhirnya mati terdampar dengan leher yang berlubang........... Bagusla dia dah mati . Bukan apa , hidup dahla terseksa ade kudis bagai . Lepastu manusia kutuk kutuk (baik mati). Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un .

Moral of the stories :

1) Kasih sayang seorang ibu tak terperi . Kucing pon tak sanggup hilang anak sampai meroyan-royan . Ni manusia campak sana sini , buang sana sini , kerat sepuluhlah seribulah bagai . Malulah kita dengan HAIWAN yang takde akal tu .

2) Anak tu milik Allah . Apa yang kita ada semua milik Allah . Hatta mak bapak kita pun bukan kita punya sebenarnye . Allah punya .

3) Jangan salahkan makhluk lain kalau tak khusyuk ibadah .

4) Elakkan percaya dan buat wild assumption .

5) Segala yang bernyawa pasti akan mati .

6) Sayangilah kucing . Haha .


Khamis, 1 Januari 2015

PT3

Assalamualaikum w.b.t

Yeah ssup everyone ceh ajet je greeting hipster puih haha . Based on tajuk u guys taulah kan aku nak brag pasal PT3 ni . Kehkeh . Tapi don't worry aku takdelah nak brag memanjang . Adalah tips sikit sikit .

Sebelum Exam

Tbh , aku memang tak prepare sangat ah untuk PT3 ni . Nak tau sebab ape ? Mula mula kata takde exam (time form 1) , lepas tu kata PBSMR (time form 2) , and then kata PT3 pulak (time form 3) . Lepastu adalah rumors kata yang exam PT3 tu berkisar silibus form 3 je padahal yang masuk semua silibus dari form 1 - form 3 + KBAT . Aku tak tahulah memang pakej hotmeal ke cane ? Lepas dah dapat tau semua benda tu aku cam 'ish pehal tahpape sangat do' . Mind u guys , aku ni jenis kalau benda dah complicated sangat , aku malas nak layan , malas nak cope dah . Serious talk , aku memang takde ah study struggle sangat .Still tido dalam kelas , weekend kat hostel tido memanjang . Heaven weh . 4 bulan sebelum exam pulaknye baru dapat actual format , aku memang dah give up awal awal dahla . Aku memang senang give up , even banyak kali aku baca quote 'never give up , never give up' haha . And then aku tengok semua struggle . Cecikgu semua bagi latihan gile gile . Kelas tambahan gile gile . Memang gile ah aku . Aku pun study ah sikit sikit . Haha . Terpakse punya pasal . Tengok diorang ni sibuk study memang aku tak sedap bontot nak duduk . Kang semua berjaya aku je yang loser . Humiliated tau wak haha . Pastu baca yaasiin pas maghrib . Selalunya ngaji jadid je . Pastu mintak restu semua orang . Tak suka sebenarnye benda benda mintak maap mintak restu camni . Haha .

Semasa Exam

Wow gile nervous sia serius aku cakap . Walaupun aku tak kisah , tapi rase competitive tu still ade tau . Lainla kalau dakdak ni semua watcool watpis aku pun join ah jadi super cool . Malam sebelum examla baru aku terhegeh-hegeh nak salin nota quick review dengan harapan esok sempat baca puih haha . Lepastu beberapa minit sebelum masuk dewan pulak baru nak ingat balik semua formula maths lel . Time maths memang aku gelabah gilelah (tapi dekat banner aku nampak cam dak supercool bebajet genius pegang kalkulator) . Dengan tak ingat formulanye (last minute hafal punya pasal) , tak cukup maselah , nak fahamkan soalan yang ayat punya belit kemain , memang HAVOC . I mean , havoc dalaman diri aku . Aku nak pass kertas jawapan pun half hearted je . Haha . And then english pulak aku punyelah mangat & confident (inspired by ujian yang selalu english aku A & pernah dapat chocoletto maybe) sekali turned out yang aku tak include 2 point tambahan untuk essay . Pastu diorang cakap kalau tak ikut arahan nanti potong 20 markah . Nanges kot aku dekat kantin tu dengan bihun sup yang hot n spicy nye memang ah valuable betul tangisan aku .

Selepas Exam

Aku surrender . Memang tawakkal habes ah aku . Takleh nak watpe dah . Aku pun malas nak berharap straigt A's sangat (walaupun aku ada tulis/mention nak 11A . Well , tu sebelum & semasa exam) . Lepas exam & sedar kesilapan aku banyak , aku dah putus harapan dah . Kekadang hati aku ni kuassam gak nak straight A's tapi ku pujuk jua agar terima dengan hati terbuka yang aku takkan dapatnye 11A tu . And then , time hari ambik result ! Aku taknak pon pergi sekolah ambik result tapi disebabkan ada barang tertinggal jadi terpaksalah pergi . Dapatla merasa lalu highway pagi berkabus . Heavening jugaklah moment camtu . Then dah sampai sekolah mak aku nak pergi ladies & dia suruh aku pergi dulu . K nervous siot . Pastu ustazah tanya "Kamu rasa kamu dapat berapa ?" . Aku jawab "5 cukuplah ustazah ." Haha . Memang humble gile ah aku do haha . Pastu ustazah cakap "Hish manade . Kamu terer ." Aku senyum sheepishly je ngeng haha padahal dalam hati cakap 'eleh ustazah takyah nak buat sedap hati sangatlah' (cam kuaja je . em) Sambil tunggu mak aku tu borak borakla sikit dengan ustazah pastu jejeling tcher kat sebelah . Memang saje aku taknak ambik tau result dulu . Takut kecewa punya pasal . Lagipun ustazah suruh tunggu mak aku dulu . Baru best katanye . Time mak aku datang barulah aku rasa tenang sikit nak ambik tau result . Maybe ade intuition hati mak aku kot tu yang tenang sikit tu haha . Jeng jeng ! I got 10/11 of A's . Aku cam terkejut gile bapak . Maths & English A pulak tu ! Serius aku tak percaya . Dah ah jawab exam cam sawanbabi . Apapun , alhamdulillah . Maybe ni atas doa orang lain , terutama parents . Nak harap usaha sendiri memang aku rasa dalam 5% je kot . Anyway jazakumullahu khairan katsiran . So , tips ?

Tips

1. Play cool . Never get nervous . Watlek watcool watpis .
2. Fokus dalam kelas .
3. Jangan buang masa banyak sangat . Sikit sikit takpelah . Haha .
4. Letak sepenuh kepercayaan dekat Allah . Rezeki kat tangan Allah .
5. Banyakkan ibadah .
6. Do good to people .
7. Bismillah , masuk exam hall dengan kaki kanan .
8. Time tengah jawab (tak kisah sebelum/selepas) tulis 'انا فتحنا لك فتحا مبينا' dekat kertas soalan . Kalau sempat tulis kat semua halaman . (Kalau tak sure macam mana eja / macam mana nak buat boleh tanya kepada yang lebih arif) .
9. Baca doa bebanyak .
10. Selawat kalau lupa .
11. Tawakkallah kepada Allah ! :)
12. Banyakkan berfikir aras tinggi . KPM dah tak pandang dakdak yang cetek akal . Sad to say , but that's the real situation .

Ni sekadar tips je . Aku bukan buat semua pon . Haha . Yang nombor 2 tu lagilah . Padahal aku tido je dalam kelas . Nombor 6 tu pon bukannye aku buat hahaha . Tapi nilah the least yang aku boleh bagi untuk junior tahun depan yang nak ambik PT3 (or any other exams also will do w/ these tips) . Bittaufiq wannajah !

So yeah , ingatkan nak belanja satu dua gambar tapi tak boleh due to technical problem . Mind u guys aku update guna tab . Tu yang banyak songeh sikit . Haha . Kejap sebelum aku habiskan update , ada satu lagi benda aku nak share .

MITIB'S PT3'S RESULT (OVERALL)

11A - 4
10A - 7
9A - 11
8A - 14
7A - 8
6A - 9
5A - 4

LULUS : 100%
Yeah APPLAUSE EVERYONE !!!
[Mabruk to u guys ! You did with all your best !] Cc : 5th batch MITIB .

Ok dah tu je nak share sebenarnye . haha . Well then , wassalam :) *Happy New Year Masihi*