Sabtu, 29 November 2014

Cermin Mata

Assalamualaikum wbt .

So guys aku bukan nak cakap pasal cermin mata aku baru beli ke tau adik aku pijak patah ke bukan eh . Ceritanya tadi aku baru teman mak aku beli cermin mata baru dia sebab patah hah pastu tetiba teringat nak buat entri ni . Nowadays , bilangan orang rabun makin menigkat k tu semua orang tahu . Same goes to dakdak sekolah aku . Pastu semua cam excited plak rabun .

"We aku rabun ah .""Bapak aku kata nak pergi buat spek hari sekian sekian sekian .""We , tengok spek baru aku ni bla bla bla ..."
K tu antara ayat ayat excited . Pastu lama lama kurang pulak orang pakai spek so aku cam pelik ah . Pastu ada yang pakai time kelas je . Ada yang time ada gathering dengan banin tanggal spek . So aku cam korang ni pehal ?

"Aku nak jaga pandangan ah .""Tudung aku tak bajet ah nanti .""Rimas ah .""Rambut keluar keluar ah ."  
Itulah alasan yang klise , common , dan stereotype . Sebenarnye , diorang tak cakap pun korang tahu . Actual Excusenye ialah :

"Buruklah aku pakai spek .""Nanti tak lawalah kalau aku pakai spek ." 
Heh , come onlah . Korang first first excited nak pakai sampai aku pun naik heran apesallah korang nak sangat pakai spek pikir best ke ? Rimas adalah . Pastu last last tak pakai . Simpan . Pakai kadang kadang . Buat bazir duit mak bapak je . Aku dah banyak kali cakap apa jadi kalau buka-pakai buka-pakai spek tapi diorang apa kisah . Pikir aku dengki sangat ke ?

Jaga pandangan sangat lah kan . Padahal time nampak crush bukan main kecik kecikkan mata (squint) sebab nak nampak clear view . Siapa yang betul betul jaga pandangan tu , teruskanlah . Yang ni aku cakap bagi orang yang jadikan ghaddul basar ni sebagai alasan je . Then aku pakai tudung elok je (tapi kadang kadang karipap gak) . Adalah jugak rambut tu keluar tapi tak banyak dan tak selalu . Ye , rimas tu memang aku tak nafikan tapi bila kau dah gotten used dengan pakai spek kau akan rasa biasa je . Sesiapa yang tak pakai spek rasa lawa tu , meh sini aku bagitau . Orang lawa , pakai apa pun lawa hatta cermin mata bulat tu pun . So , kalau kau pakai spek tak lawa , kau rasa kalau kau tak pakai pun lawa ke ? Sorry to saylah , tapi alasan tak lawa ni paling pathetic k . Aku admit dulu time aku primary sch memang aku buka-pakai sebab ni . Sedih , kan ? Hahaha . So aku pikir lawa sangatla kalau tak pakai spek rupanya sama je . Tetap hodoh . 'Tapi ciptaan Allah semua lawa .' Hahah ok fine . Maksud aku , lawa pada pandangan manusia , specifically diri aku sendiri . Pastu aku sedar yang power aku ni makin meningkat . Ye , sebab aku selalu tanggal tanggal spek . Yeah aku insaf time form one tapi adalah saki baki perangai tu lagi . Tapi sekarang memang aku 24/7 pakai tapi time tidur tak pakai ah kang tak pasal pasal hancur .

Percaya ah , kalau korang buka-pakai makin lama power makin naik . Kesian kat mata tu . Jangan abaikan kesihatan & keselesaan sendiri sebab pikir nak lawa je . Lagi satu , bila kes buka-pakai ni , letak rata rata pastu hilang / rosak and then mintak parents belikan yang baru padahal kau tak pakai pun . Membazir je lebih .  So , aku cakap ni berdasarkan pengalaman bukan dengki ke apa do . Suka hatilah nak ikut ke taknak tapi satu je pesan aku .

'Jangan menyesal bila kanta spek kau makin tebal .'