Jumaat, 19 September 2014

Kain Dalam vs Tracksuit

Assalamualaikum .

Ok guys im gonna talk about kain dalam ke seluar , mana lagi elok ? Tbh , aku suka pakai tracksuit . Dalam kain pun pakai tracksuit . Tak kesahla kain sekolah ke skirt ke tetap tracksuit . So , adalah satu hari ni kan , aku jalan jalan dekat lobi depan dewan , depan pintu foyer , jadi tersebutlah kisah hari tu matahari bersinar dengan penuh ceria . Kain sekolah aku ni jarang walaupun nampak tak jarang tapi hakikatnya jarang . Hah sudah apa aku cakap ni . K , so bila kita berdiri dekat tempat terang kan nampak yang dalam kain. Kan kan ? Aku berdiri kat situ , lepas tu tetiba ada sorang ustazah ni kata "awak pakai kain dalam tak ?' Aku jawab ah tak since aku pakai tracksuit . Pastu dia kata 'nampak tiang .' Aku cam dumbfounded . Ye ah aku pakai tracksuit of courselah nampak tiang kaki an . Takkan nampak rata je pelik ah kan .

Kenapa pakai seluar ?
Sebab selesa .
Sebab tak nampak kaki yang sebenar (bukan tiang) .
Sebab rasa bebas .

Kenapa pakai kain dalam ?
Sebab tak nampak tiang .
Sebab buat orang lebih sopan .
Sebab selesa .

Sebab sebab tu aku dapat daripada aku buat review dekat facebook . Ceh padahal tanya kawan je . Tu jelah sebab yang aku dapat . Taktaulah pandangan orang lain macam mana kan . Aku still pakai tracksuit even ustazah tu tegur . Klah , terima kasihlah kan tegur , tapi aku ada pegangan sendiri . Aku selalu nampak dakdak perempuan jalan , naik tangga ke naik bendul then kain terselak nampak kaki . At least pakai seluar boleh prevent daripada nampak kaki . Nampak tiang ? Kau kalau pakai seluar masa main ke bersukan pun tiang gak . Takkan pakai kain kot nak bersukan . Ada je yang pakai kain dalam still nampak tiang . Maybe dia takut menggelebeh kot so dia pakai atas atas -,- . Pastu adalah sorang kawan aku ni , dia kata dia pakai seluar + kain . Ok sukahati dialah (padahal dia pakai kain je haha shh) maybe dia ni jenis yang tahan panas kot . Aku ni mana tahan , panas sikit dah berpeluh . Pastu dakdak sekolah aku ni ada jenis yang suka pakai kain baju kurung kat dalam (ok ni memang aku tak tahan) so faham faham jelah kan kain baju kurungnya sama besar dengan kain baju sekolah jadi menggelebehla kain tu . Lagi lagi kat kelas . Kadang kadang nampaklah kain bunga bunga ke warna striking ke haih aku pun tak faham . Pastu kat kelas (lagi) kalau duduk kan kainnya terangkat sebab .... err taktau nak explain camne . Jadi RAMAILAH geng geng pakai kain dalam ni duduk then nampak kaki . Stokin pendek kan . Tapi ada sorang kawan aku ni dia pakai stoking panjang (dia ni tauke stoking) . Kira bagusla . Aku duduk dalam kelas pun selalulah nampak seluar menggelebeh . Tak pun , time tengah jalan jalan ke memang fail lah nampak seluar gelebeh . Tapi its ok since orang selalu cakap nampak tiang ah apelah kan so gelebeh tu jadi prove ah aku pakai tracksuit . Tapi nampak selekeh lah . Haha .

P/s : jangan pakai legging sebab tu memang betul betul nampak bentuk kaki k . One more , sesiapa hostelians yang tidur lasak TOLONGLAH pakai seluar . Mana tau kan korang bangun lambat then kawan yang bangun awal tu nampak something illegal . Yaitu kain terselak sampai peha lah , yang paling rare nampak pender . Beware eh .

Wassalam .

Isu K-Pop

Assalamualaikum .
Annyeonghaseyo .

Ceh bajet greeting korea puih . So , aku baru lepas argue pasal kpop ni . We tweeted somethings about kpop and then out of the blue someone came out with 'apa budak budak ni korea tak habis habis . I hate' . Aku bukannye nak ungkit benda yang dah lepas since aku berpegang pada bygones be bygones . Ahaks poyo jahh . Tapi aku nak cakap somethinglah since orang selalu bangkitkan isu ni so telinga aku cam dah bernanah ah dengar .

Semua orang ada minat tersendiri . Aku minat kpop , so what ? Kau pun ada minat something ke someone kan like ariana grande or chrissy costanza or bruno mars or who/whatsoever . So dont botherlah . Orang hormat minat kau , apa alasan kau untuk tak hormat minat orang lain ? Aku minat kpop tapi its not like 24/7 aku tweet aku spazz pasal kpop dow . Aku bukan minat kpop je . Banyak lagi benda aku minat . Aku fleksibel dow . Kau nak borak dengan aku pasal drama melayu ke novel melayu ke one direction ke justin bieber ke aku boleh je . Even nasyid pun aku minat . Selalu je kitorang buat konsert amal nyanyi lagu nasyid dalam dorm . See ? Its not like aku 24 jam kpop macam aku cakap tadi . Sekpop kpop aku , aku takkan panggil diorang oppa . Euw pleaselah im not getting down my pride okay ? Just minat minat camtu , tengok drama then dengar lagu lepastu throw compliments like 'omg sehun is so handsome' or 'kim hyun joong is really a d-d-g' . Takkan tu pun salah kot . Kau macam tak pernah tengok drama or dengar lagu or throw compliments . Tak kesahlah kan melayu ke english ke thailand ke yang penting kau minat . Again , sekpop kpop aku , aku takdelah sampai nak diorang jadi boyfriend or suami ke hape kan ? Aku sedarlah diri aku ni dow . Tak semua orang minat kpop on the same level . Ade yang minat gila gila sampai jadi sasaeng . Teruk sangat tu . And , i have none of their merchandise . So what ? Kau still nak kata yang aku ni tak habis habis korea ? Oh one more kau kata tak minat korea tapi kau tengok runningman , kau addict runningman ? Lol , kau fikir diorang tu hindustan ke hape ? Diorang tu still korea lah kamu . Adui .

'Kau ni asyik tweet korea je .'
Just a few minutes before aku tweet jb .

'Kau ni fanatik sangat sampai taruk dp korea pehal ?'
A few months ago aku taruk gambar januzaj .
A few weeks ago aku taruk gambar duit .
A few days ago aku taruk gambar aku .

Lastly , tolonglah hormat orang lain punya minat sebagaimana orang lain hormat minat kau . Unlesslah kalau orang tu tak hormat , kau bolehlah argue dengan dia . Deal , k ? So please no more argue over one's interest . I just ... hate it . Well then , wassalam .

p/s , jangan baca entri secara beremosi . Just relax , and stay cool xoxo .

Ahad, 14 September 2014

Tidur

Assalamu'alaikum .

Aku rasa cam buat comeback pulak setelah berbulan bulan tak update . Ceh poyo .

Guess what ? Aku bukan nak cerita pasal tidur malam ke manfaat tidur ke apa ke kan . Tapi , ni ah aku nak cakap pasal tidur dalam kelas . Terlintasnye desire nak tulis pasal tidur dalam kelas ni sebab aku dah tak tahan dengar orang asyik bangkitkan isu ni je . Baik cikgu mahupun students classmates .

Cikgu .

1) "Kamu ni asyik tidur je ! Malam tadi tidur pukul berapa ?!"
2) "Kamu tak makan suplemen apa apa ke ?"
3) "Kamu ni malas bersenamlah . Sebab tu asyik ngantuk je ."
4) "Kamu ni kurang minum air ni . Kalau ngantuk minumlah ."

Students [Classmates] .

1) "Eee engkau ni asyik tidoooo je ."
2)" Engkau tak malu ke asyik tidooo je dalam kelas ?"
3) "Sekarang ni budaya tido dalam kelas makin menjadi jadi do ."
4) *gelakkan orang tidur sengguk sengguk*
5) "Weh , 'good morning' ."

People , pleaselah stop assuming . Tahu tak betapa aku taknak tidur dalam kelas ? Mehla aku cerita sikit background 'habit' aku ni . Aku start tidur dalam kelas since first day darjah satu . Mengarut tak mengarut tulah kejadahnya . Aku dah cuba dah taknak tidur dalam kelas . Apa aku buat ? Aku tidur sebelum pukul 12 . Tu kira awallah . Ada yang stay up sampai pukul berapa tah . Tapi diorang tak ngantuk . Siapa yang ngantuk ? Aku gak . Aku yang tidur kira-awallah ni . Second , aku makan suplemen . Madu kott . Makanan sunnah . Kismis . Air 30 juz . Ada yang tak makan apa apa . Tapi diorang tak ngantuk . Siapa yang ngantuk ? Aku gak . Third , apa aku buat ? Aku pernahlah pumping sebelum tidur dulu , beberapa bulan yang lepas . Kot . Nak senam petang memang haram jadahlah sempatnye . Ada yang tak senam langsung . Tapi diorang tak ngantuk . Siapa yang ngantuk ? Aku gak . Forth , aku minum air weh . Siap bawak botol besar . Ada yang tak bawak . Sebab diorang tak ngantuk . Aku ni dah minum pun ngantuk gak .

Sekurang kurangnya aku ikhlaslah sikit sebab aku tersengguk sengguk . Bukan letak kepala atas meja . Tu namanya kurang diajar . Siapa kata aku tak malu do ? Digelakkanlah , diperlilah . Tbh lah kan , aku tak tahan do korang buat aku camtu . Sometimes korang pun tidur gak . Lain kali sebelum nak hodoh hodohkan orang cermin diri sendiri dulu lah eh . Tidur bukan budaya beb . Ngantuk tu disebabkan sistem badan . Kita takleh nak kawal [kot] . Harap dapat bezakanlah ye .

Lastly , TOLONGLAH faham . Tak semua yang tidur tu atas kerelaan sendiri . Maybe diorang dah cuba sedaya upaya , tapi apakan daya ? Korang tak nampak effort diorang . And then nak assume diorang . What the fish ? Maybe ada yang ada penyakit ke ? Siapa tahu kan ? Pleaselah jangan judge orang . Jangan assume orang . Semua orang ada flaws masing masing k . Ada sorang senior aku ni . Spesis cam aku gaklah tidur dalam kelas . Dia kata : "dari dulu aku akak asyik didoakan dengan '___ asyik tidur je .' Sampai sekarang akak still tidur dalam kelas " . Renung renungkanlah . Wassalam .