Khamis, 21 November 2013

Pasca Ujian Tahfiz

Assalamu'alaikum .
Dengan nama Allah ar-Rahim , aku menulis .
          _____________________

@Kelas Tasmik ; waktu tengahari ,,,

"Fathi , Ush Redha panggil ." kata Pip .

"Huh , pehal ?" kata aku .

"Ujian Tahfiz ." kata Hanis .

"What the ...??? Serius ?" tanya aku .

"Yelah . Pergi ah jumpa dia ." kata Pip dengan nada malas malas .
          ____________________

@Pusat Sumber ; waktu tengahari ,,,

"Kamu masuk ujian tahfiz ye ? Bolehlah..." Ush pujuk .

"Tapi , ustazah , saya takut ..." *muka tak boleh blah*

"Alah , takpe , cuba je . Kamu kan dah pernah masuk Isbat 1-10 , takkan tak boleh ?" Ush psiko .

"Ermm... oklah . Saya cuba aje ye . Kalau kalah , takpe eh ." *sengih sengih*

"Takpe , baru tahun pertama . Ambil pengalaman dulu , nanti tahun depan buat betul-betul ." Ush bagi motivasi .

"Hmm kk ." aku jawab acuh tak acuh .
          ____________________

@Pondok Telefon ; waktu tengahari ,,,

"Helo assalamualaikum ma , orang masuk ujian tahfiz ni . Ustazah suruh ." tepon mak .

"Oh ye ke ? Bila ?" mak jawab pendek je .

"27 November kat Masjid KKB tu . Takut ah . Cane ni ?" balas anak sulung yang gedik tahap cimpanzi .

"Ngulanglah . Tidur je mana nak ingat quran tu ." mak serang . Macam tau tau je apa aku buat dekat hostel .

"Tapi kalau dah ngulang tak ingat jugak cane tu ? Haih serabut serabut ." aku menggedik lagi sekali .

"Ingat tak ingat tu kan Allah yang bagi , kalau kau jauh dari Allah , cane Allah nak bagi . Kau kenalah rajin-rajin mintak . Bangun malam . Tapi kau memanglah bangun malam . Bangun malam jadi burung hantu , online memanjang . Cubalah tahajjud ." mak bagi pedoman . K , trimas mak .

"Hmm kk . Assalamualaikum bye . Jangan lupa cakap kat abah orang balik Jumaat ni . K ."

"Waalaikumussalam ."
          ____________________

@Musolla Jami' Mukhlasin ; waktu senja nak dekat Maghrib ,,,

"Kak Fina , nak kacau kejap boleh ?"

"Emm , ok ."

"Kak Fina ceritakan sikit pengalaman akak masuk ujian tahfiz ."

"Akak start masuk masa tingkatan 3 , bla bla bla ........" *aku tak ingat sangat kak fina cakap apa pengalaman dia*

"Macam mana akak boleh sampai jadi johan peringkat kebangsaan ?" soal aku dengan perasaan nak tahu yang membuak-buak .

"Rajin ulanglah . Semakin besar harapan kita , semakin banyak yang kita kena korbankan . Contohnya tidur , hiburan dan wtvr . Kalau tengok orang tengah sembang gelak-gelak , kita sabar je . Ngulang je . Jangan sampai tergoda ." eceyceyy kak fina bagi nasihat .

"Habistu an , kalau kita dah pulun ngulang sampai nak mati pun tak ingat jugak , cane ?" aku asyik tanya soalan ni je . FAQ :)

"K , camnilah , lepas ulang tu , kamu tawakkal je . Lepas dah habis ikhtiar betul-betul , baru kamu tawakkal k . Lagi satu , kamu kena tajdid niat . Masuk UT ni untuk apa ?" Kak Fina keluarkan soalan .

"Oh , tu , ustaz Redzuan pernah cakap , kalau ada program camni , kena masuk . Sebab benda nilah yang buat kita banyak ngulang . Jadi , masuk UT untuk ngulang ye ?" aku tanya balik .

"Ye ,, masuk UT kerana Allah dan untuk banyakkan ulang ." 

"Terima kasih kak Fina . Sorry ganggu . Hihi ." *buat muka comel #lahsangat -,-*
          ____________________

@Musolla Jami' Muhsinin ; waktu Maghrib ,,,

"Kak Hajar , nak tanya ,, boleh tak ? Hihi ." aku tanya dekat kakak dorm kesayangan pulak .

"Tanyalah , apa dia ?" jawab kak hajar dengan lembut omei omei nyaa .

"Kak Hajar pernah masuk UT kan ? Biasanya soalan satu , antara juz berapa sehingga juz berapa ?"

"Emm , tak pastilah ,, yang penting ulanglah ." jawapan ni sangat tak memuaskan hati aku . K takpe , takpe .

"Kalau kita ulang , tapi tak ingat-ingat juga . Cane ?" kan aku dah cakap , soalan ni soalan FAQ .

"Jangan putus asa . Ulang lagi ."

"Kalau kita ulang , tapi tak dapat jawab cane ?"

"Ingatlah , Allah tak zalimi hamba=Nya ." tenang weh tenang dengar jawapan kak hajar omei omei .

"Kalau kak hajar tak dapat jawab , malu tak ?" aku nak tau perasaan kak hajar konon konon nak rilekla kalau tak dapat jawab .

"Kalau tak dapat jawab , memanglah malu . Bukan malu dekat manusia , malu dekat ALLAH ." Peh peh ni lagi sentap daripada heart attack k .

"Ok kak hajar , terima kasih ."

Tiba-tiba , air mata keluar . Ceycey , aku memang ciwek k . Malu kut jumpa kak hajar sebab aku nangis depan dia T____T Entah tak tahulah pehal part jumpa kak hajar ni aku boleh nangis .
          ____________________

@Musolla Jami' Mukhlasin ; waktu lepas Maghrib ,,,

"Fathi , semalam kita jumpa kak beel ,, kak beel cakap , masuk UT bukan untuk cari pengalaman , tapi untuk cari kejayaan ." kata Izzah@Ikan nemo

Serentak ; kami berdua sengih lebar-lebar , sebab , motif kami memang nak cari pengalaman .

Tiba-tiba ,,,

"Fathi , Go Diego Go !!!" Naji datang dengan kata kata semangat diego pffffft -;-

"Mende do kau Naji , aku bukan diegolah ,,==' . Takpelah , papepun , thanks Naji ."

Kami sama-sama gelak . Ukhuwwah Fillah k .
          _____________________

Khulasahnya di sini , bagi sesiapa yang menghafaz al-Quran , wajib baginya mengulang hafazannya . Bukan time time nak pertandingan / periksa je , EVERYTIME k . Oh , di kesempatan ini juga , saya ingin meminta jasa daripada sesiapa yang baik , tolong doakan kejayaan saya time pertandingan tu nanti . Tak menang pun takpelah , asal dapat jawab T__T hihi . Kthanks .

Wallahu a'lam...

Khamis, 25 Julai 2013

Review #Rasulullah is My Doctor

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh



Buku ini adalah antara buku yang terlaris masa PTS datang untuk jualan . Saya pun pergilah usha usha buku ni . Ramai yang kata buku ni best . So , saya pun belek-beleklah isi kandungan dia . Pepatah inggeris ada mengatakan "Don't judge a book by it's cover" . Ok , saya dah judge buku ni . Indah khabar , indah juga rupa . Maksudnya cover lawa , isi dalam pun bagus . Buku ni cerita pasal kesihatan termasuklah cara nak hilang jerawat , nak turun berat badan semua ada . Perempuan of courselah suka kan . Tapi , bukan tu yang menarik saya untuk beli buku ni . Fyi , saya ni rabun . Tengah selak-selak buku tu , tiba-tiba terbuka bab tajamkan penglihatan mata . Lagilaaa nafsu kuat nak membeli . Alhamdulillah . 

Buku ni sebenarnya memuatkan ilmu perubatan Rasulullah SAW . Dalam buku tu banyak cerita pasal habbatus sauda' . Dan buku ni kiranya berlandaskan syariat jugaklah . Ada letak ayat-ayat ruqyah , cerita pasal wuduk dan sebagainya . Lepas tu cerita khasiat buah-buahan . And last but not least , bab kekacauan perubatan dan bahaya vaksin . Dua-dua bab tu menceritakan konspirasi amerika merosakkan manusia . Macam mana penulis ni boleh tahu ? Jerry D. Gray ni dulu beliau pernah kerja bawah amerika , lepastu masuk Islam . Lepas masuk Islam , beliau sedar yang beliau perlu mendedahkan konspirasi yahudi/amerika . Antara buku-buku beliau ialah Art Of Deception , The Real Truth , dan Dosa-Dosa Media Amerika . Untuk membaca sambungan tentang konspirasi amerika merosakkan kesihatan dunia tu , belilah buku Deadly Mist . Ok , buat yang inginkan perubatan Islam , saya syorkan buku ini . Peace No War ^^ 




Ahad, 14 Julai 2013

Perjuangan Yang Dipersiakan

Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh :)

Setelah beberapa tahun saya selami hidup di bumi maahad mengenali Islam dengan lebih dekat . Dan baru saya tahu betapa nilai seorang wanita begitu tinggi . Wanita-wanita dunia , berterima kasihlah pada junjungan besar Nabi Muhammad SAW kerana menaikkan martabat kita . Selawatlah ke atas baginda sebagai tanda terima kasih ; mudah-mudahan mendapat syafa'at di akhirat kelak . Jika tiada baginda , apa akan jadi pada kita ? Kita umpama pelacur kelas atasan ! Atau mungkin tradisi jahiliyyah masih berkekalan ; bayi perempuan ditanam hidup-hidup ? Na'uzubillah . Tapi , hakikatnya , ramai yang tak menyedari hal ini . Perjuangan baginda Rasulullah SAW seolah-olah dipersiakan . Wanita dahulu maruahnya terjaga malah disegani . Wanita sekarang majoritinya maruah bagai di kaki . Ada yang dah sampai tiada dara . Apa semuanya ni ??? Saya kecewa dengan sikap kaum hawa sekarang ni . Itu tak termasuk para 'da'ie gedik' . Konon pakai purdah/niqab , tapi , tahukah anda , lelaki lebih tertarik pada anda . Sebab apa ? Lirik mata menggoda , ditambah dengan eyeshadow , bulu mata melentik-lentik . Kemudian , dekat laman sosial buat status "Kepada bakal imamlah , bakal zaujlah , pemilik tulang rusuklah , apalah ." Tak malu ke ? Fikirlah , apa perasaan Rasulullah kalau baginda lihat semua ni ?

'Wanita yang tidak dipandang dan tidak memandang itu adalah lebih mulia -Saidatina Aisyah" 
Saya cuba untuk tidak memandang dan tidak dipandang . Saya cuba untuk menjaga ikhtilat . Saya berusaha untuk tidak berkomunikasi dengan ajnabi kecuali hal yang penting . Saya cuba untuk menjaga tingkahlaku . Saya cuba untuk menjadi muslimah yang disegani . Ini kerana tingginya nilai seorang wanita . Wanita yang mahal , takkan semudahnya mengucapkan "hai" atau kata-kata lain pada seorang ajnabi . Wanita yang tinggi nilainya takkan semudahnya melemparkan 'pandangan murah' terhadap ajnabi kerana dari mata itulah yang turun ke hati . Wanita yang tidak murah takkan melakukan perkara yang dapat menarik perhatian ajnabi , atau kata lainnya 'mencapub' . Dan wanita yang terbaik adalah wanita yang tidak dipandang atau istilah terhormatnya , wanita yang disegani . Apabila lalunya seorang wanita di suatu tempat yang ada ajnabi , serta merta pandangan keduanya ditundukkan atas rasa malu yang dimiliki . Sikap ini juga seiring dengan firman Allah dalam surah an-Nur tentang ayat menundukkan pandangan .

Saya mengambil inspirasi daripada satu part di dalam kisah Saidatina Aisyah RA difitnah . Ketika itu Aisyah telah tertinggal daripada pasukan perang yang lain . Kemudian , beliau duduk di satu tempat menunggu jika ada baki tentera yang tertinggal . Maka , datanglah Safwan menolong beliau . Mereka pulang bersama . Safwan berjalan di hadapan . Sepanjang perjalanan itu , Safwan tidak langsung mencuri pandang atau lain-lain . Ini menunjukkan wanita zaman dahulu adalah disegani . Saya amat kagum dengan tokoh-tokoh wanita zaman Rasulullah terutama saidatina Aisyah . Semoga saya dapat menjadi seperti beliau dalam masa terdekat ni sampai bila-bila . In sha Allah . Aamiin :)

Bila terasa digoda syaitan, saya sematkan dalam diri "Ingat perjuangan Rasulullah dalam menaikkan martabat kau sebagai seorang perempuan . Jangan dipersiakan . Lau kana bainana el-habib."
Sekian , luahan hati seorang Izzah . Harap ada perubahan yang berlaku . In sha Allah :')

Jumaat, 28 Jun 2013

Terhantuk semasa tidur yang membawa keinsafan

Assalamu'alaikum wbt :)

"Simbolik bagi saya . Hihi 'banyak belajar'lah katakan~"
Alhamdulillahillazi hadana lihaza wa ma kunna linahtadiya lau la an hadanallah . Ni ayat tasmik pagi tadi . Punyalah tercari-cari doa yang ustaz jenal baca tiap-tiap sebelum kelas BA . Rupanya ada dalam al-Quran . Alhamdulillah . Surah al-A'raaf ayat last muka surat kelima . #rasanya . Saya tak tahulah saya ada penyakit memang kuat tidur ke hape sampai kawan saya cakap saya ni 'queen of tilam' . Saya tertanya-tanya juga , dekat kelas ada tilam ke sebabnya saya selalu tertidur dalam kelas . Actually , bukan tidur pun sebenarnya . Tapi , terlelap . Simptom bermula bila saya sedang membulatkan mata sedaya upaya untuk fokus di dalam kelas . Tiba-tiba , "Izzah....." . Eh , sejak bila aku tertidur ni ? Hmmh .

Pernah sekali saya tidur bersandar atas kerusi kemudian badan mula condong dan akhirnya nasib baik tak terjatuh ke tepi . Sempat jugalah saraf bekerja . Masa dengar ceramah lagilahh . Hamboi , kemain syatonirrajim tu dengki sangat dengan saya sampai buat saya tersengguk-sengguk . Bergayut-gayutan di kelopak mata saya . Amboi , ingat kita ni palang gayut hape . Tapi , yang kesiannya orang depanlah sebab saya asik tersengguk-sengguk sampai terhantuk beberapa kali dekat badan orang depan . Dia sakit , saya malu .

Suatu petang , ada kelas BAA dengan ustaz Jenal . Waktu tu memang saya set nak tidur . Jadi , saya memilih tempat yang agak memang strategik untuk tidur iaitu di bahagian belakang sekali tepi dinding . Saya duduk atas kerusi tanpa meja kerana meja memang special edition dekat bilik tayang dua . Saya duduk jarak sikit dengan dinding . Start je ustaz cakap , saya terus tutup mata sambil pegang pensel . 10 minit kemudian.... "Dumm !! Tik !" . Dengan tidak semena-menanya saya terhantuk dekat dinding . Serentak dengan itu , pensel pula jatuh . Uish , terus segar . Bangun je , terus tengok keliling kot-kot ada yang ternampak ke . Alhamdulillah takde . Ingatkan duduk dekat situ ustaz tak perasan kewujudan saya , rupanya siap tanya soalan lagi . Alhamdulillah~ Lepas habis kelas saya tanya kawan "weh ji kamu ada dengar tak bunyi terhantuk ?" . "Kita dengar , tapi kita tak tahu sape . Kamu ke ?" . "Ha'ah kitalah" . Ceh dengan tak malunya mengaku . Saya insaf jugalah lepas kemalangan tu . Tapi sekejap je lah . SEKEJAP . Lepas tu , buat kerja yang sama . Memang ada penyakit ini .

Namun , saya benci bila terlelap waktu Math , Sejarah , Sirah , check jawapan , dan dictation / spelling . Sebabnya kalau math kena fokus betul-betul cikgu tunjuk . Nak ikut step dalam buku harapan jelah nak faham 100% . Sejarah pula cikgu kasi point-point yang perlu ditulis dalam buku PBS . Kiranya jawapanlah tu . Kalau tertidur nanti melepasss . Sirah sebab ustaz bagi makna . Tapi sekarang saya suruh abah tolong translatekan setiap kali balik kampung . Yeye , nanti kelas sirah boleh tidurr :3 Check jawapan ni memang tak boleh nak terlelap mahupun tidurlah . Nanti tersalah tanda naya kau izzah . Kalau tanya kawan takut dia geram . Hmm . Spelling/dictation lebih kurang sama macam check jawapan tu . Pandai-pandailah tadah telinga fokus dengar betul-betul .

Jadi , penyelesaian saya ialah :
1- minum air kosong yang sejuk .
2- suruh kawan urut (yang ni tak berkesan sangat sebab-sebab major semua pemalas bab-bab urut kawan ni)
3- bubuh minyak cakapak keliling mata . Heee , besttt . Terkelip-kelip mata kita :3
4- basuh muka pakai air kosong . Tapi kena ready lah kot-kot nanti kena sound "Siapa yang basahkan lantai niiii ???" . Lepas tu semua pandang saya . Amboi~
5- buat bunyi pelik-pelik tapi kena pelan sikitlah nanti cikgu dengar . Sekali kawan sebelah yang dengar habis kena sembur "Kau ni kenapa izzah ???" , "Izzah , Izzah sihat ?" , "Izzah , Izzah okey ?" . Wahai kawan , janganlah sarkastik sangat , kan .
6- buat aksi pelik-pelik seperti tumbuk-tumbuk atau four arm block atau back fist . Alang-alang belajar taekwando kan , apa salahnya buat . Lagipun cikgu zairol suruh aplikasikan . Well~

Sabtu, 1 Jun 2013

Mana Milik Kita ???

Assalamu'alaikum wahai saudara dunia akhirat sekalian :)

Bagaimanakah keadaan kalian dan hati kalian ? Semoga sihat sentiasa . Jaga sebaiknya . Jangan rosakkan . Tu Allah punya . Patuhi adab-adab 'meminjam' . Sekian .

Pernahkah kalian mendengar lagu ini ? :
Jika belum , sila dengar . Ehm hayati sekali .


MANA MILIK KITA ?
TIADA MILIK KITA .
SEMUA YANG ADA , ALLAH YANG PUNYA .

Wahai sekalian insan , mana milik kita ? *Pertanyaan kali ketiga*  Kita tak ada apa-apa . Ulang suara , TAK ADA APA-APA . Hatta pensel yang selalu kita cakap : "Pensel tu aku punya ." Padahal itu bukan kita punya . Itu dari Allah . Rezeki dari Allah . Kalau Allah tak bagi kita rezeki@duit , kita takkan ada pensel tu  . 

Apalah yang nak dibanggakan dengan rupa yang cantik , pangkat yang tinggi , pelajaran yang cemerlang jika tidak kembali pada Pemberi ? Tak malukah kita , bila berbangga dengan sesuatu yang bukan milik kita ? Kembalilah kepada Pemberi jika kita malu . Jika tak malu , maka berbanggalah . Bak kata pepatah , hidung tak mancung , pipi tersorong-sorong . Bagaimana mahu kembali pada Pemberi ? Ya , dengan bersyukur , gunakan ke jalan yang benar , dan jangan persiakan . Yakinlah bahawa semua yang kita 'pinjam' pada hari ini bakal disoal di 'sana' . Yakinlah ! 

Andai kita gunakan pemberian Allah dengan sebaiknya , in sha Allah , kita akan dikurniakan keberkatan . Keberkatan yang bagaimana ? Contoh : Allah bagi kita nyawa . Kita gunakan sebaiknya . In sha Allah , Dia akan panjangkan nyawa kita . 

"Sesungguhnya yang paling mulia antara kamu di sisi Allah ialah orang yang bertakwa" 
Al-Hujurat : 13

Sekian . Itu sahaja daripada saya kali ini . Maaf , pengisian tak berapa menarik . Hanya menulis berdasarkan keupayaan . Fi amanillah kawan-kawan :)

Isnin, 27 Mei 2013

Aku Menangis Kerana Kucing

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Cerita yang aku nak taip ni , lebih kurang dalam bulan 5 tahun 2011 . Masa tu waktu petang . Aku tak pergi sekolah agama sebab waktu balik dari latihan kawad kaki adalah waktu petang . Mak aku keluar pergi ambil adik-adik . Abah pulak di sekolahnya . Tinggallah aku dengan adik kecik dekat rumah .

Aku terdengar bunyi kucing miau miau . Aku tengoklah dekat pintu rumah . Rupanya ada anak kucing mengendeng dekat situ . Aku pun saja nak nakal-nakal dengan kucing tu , aku ambil air & bedak selepas aku tutup pintu rumah . Makanan petang aku , semua dibawa ke ruang depan . Aku pergi semula ke pintu dengan air & bedak tu . Lepas itu , mulalah aku menjahat dekat kucing tu .

Aku siram haiwan tu dengan air . Dia lari dan datang semula dekat aku . Aku cubit sikit nugget aku , bagi dia jamah . Itu cuma kebaikan yang olok-olok ja . Aku letak bedak dekat badan dia , aku siram badan dia dengan air . Konon nak bagi wangilah tu ... Dia lari & datang semula . Aku bagi makanan . Lepas tu , aku keluar rumah cari kayu . Aku cucuk cucuk anggota badan dia . Konon nak jadi doktor haiwanlah... Aku pukul-pukul badan dia , tarik-tarik ekor dia . Pembuli haiwan . Dia miau kuat kuat .

Malam itu , abah aku nak keluar rumah pergi pasar . Dia pun gostankan-lah keretanya . And then , lepas kereta dia dah keluar dari garaj rumah , aku tengok dekat tempat parking kereta dia ada bangkai kucing yang baru mati . Rupanya kucing tu ialah , kucing yang aku buli petang tu . Aku masuk rumah , menangis depan pintu . Punyalah menyesal giler macam orang hilang pedoman . Akhirnya aku akur , kucing itu telah bertemu ajalnya dan menunggu aku di 'sana' :\

Moral : Jangan berlaku zalim terhadap haiwan . Dan Allah tidak menyukai orang-orang yang zalim .

Ahad, 28 April 2013

Tadabbur Al-Quran : Pedoman buat para pengeluh tegar

Bismillahirrahmanirrahim


"Sungguh , manusia diciptakan bersifat suka mengeluh ."
[Surah al-Maarij : 19]
Kita memang suka mengeluh kan ?
Bila dapat musibahlah terutamanya .
Tapi , mesti selalu ada seseorang tegur :
"Jangan mengeluh , Allah bagi ujian sebab Dia sayang kau , ada hikmahnya ."
"Fainna ma'al 'usri yusran ."
Setiap kesusahan bersama kesenangan .
Maksudnya Allah tak bagi kita susah je .
Mesti ada senangnya yang kita tak nampak .
Allah tak kata "Fainna ba'dal 'usri yusran ."
Cari hikmah itu .
Itu selingan .
Saya selalu ingin berazam untuk kurangkan mengeluh .
Kerana orang Islam itu kuat , tabah .
(saya Islam)
Satu hari , saya sedang muraja'ah awal juz 9 bersama ahli 'seram bil Quran' .
Saya nakal , saya buka tafsir .
Saya 'ter'baca "Innal insana khuliqa haluu'an" .
Bakal-bakal ahli syurga itu marah saya .
Saya persetankan .
Saya baca tafsir ayat seterusnya :

"Apabila dia ditimpa kesusahan , dia berkeluh kesah ."
"Dan apabila mendapat kebaikan (harta) dia menjadi kikir ."
"Kecuali orang-orang yang melaksanakan solat ,"
"Mereka yang tetap setia melaksanakan solatnya ."
"Dan orang-orang yang dalam hartanya disiapkan bahagian tertentu ,"
"Bagi orang (miskin) yang meminta dan yang tidak meminta ."
"Dan orang-orang yang mempercayai hari pembalasan ,"
"Dan orang-orang yang takut terhadap azab Tuhannya ,"
"Sesungguhnya terhadap azab Tuhan mereka , tidak ada seseorang
yang merasa aman (dari kedatangannya )"
"Dan orang-orang yang memelihara kemaluannya ."
"kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki
maka sesungguhnya mereka tidak tercela ."
"maka barangsiapa mencari di luar itu (seperti zina , homoseks , dan lesbian),
mereka itulah orang-orang yang melampaui batas ."
"Dan orang-orang yang memelihara amanat dan janjinya ."
"Dan orang-orang yang berpegang teguh pada kesaksiannya ."
"Dan orang-orang yang memelihara solatnya ."
"Mereka itu dimuliakan di dalam syurga ."

[Yang pink-pink tu isi penting .]
Akhir kalam daripada saya di entri ini :
"Banyakkan baca dan tadabbur al-Quran . Kita akan temui banyak mutiara yang dapat dijadikan pedoman hidup..."
Sirru 'ala barakatillah... :D



Selasa, 26 Mac 2013

Khas untuk orang yang ditimpa ujian :)

Assalamualaikum wbt :)

Semoga kalian berada di dalam naungan rahmat dan maghfirah-Nya . Kepada yang ditimpa ujian ketika ini , ingatlah ketika Allah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 286 :"Laa yukallifullahu nafsan illa wus'aha ." Maksudnya , "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya ." Dan setiap ujian yang Allah datangkan adalah bermaksud untuk menguji keimanan kita dan menguji di antara kita siapa yang lebih baik amalnya . Tapi , tak semua ujian tu dalam bentuk kesusahan . Hakikatnya , ujian dalam bentuk kesenangan tu lagi susah daripada ujian dalam bentuk kesusahan . Last but not least , hadapi setiap ujian dengan penuh tabah dan sabar kerana kadang-kadang Allah sembunyikan matahari . Kita tanya mana matahari . Rupa-rupanya , Allah nak bagi kita pelangi !^_^ Innallaha ma'assabiriin... Dan orang yang bersabar tu in sha Allah akan mendapatkan keuntungan atas kesabarannya . Aamiin...

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "kami beriman" sedangkan mereka tidak diuji ." [Al-Ankabuut:2]
"Yang menciptakan mati dan hidup , untuk menguji kamu , siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya ." [Al-Mulk:2]
"Dan Kami akan uji kalian dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan dan kepada Kamilah kalian kembali ." [Al-Anbiyaa':35]
"Wahai orang-orang yang beriman ! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap-siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu beruntung ." [Ali Imran:200]
Semoga antum saudara-saudara ana sentiasa tabah . Mohonlah kekuatan daripada Yang Maha Pemurah . Ma'as salamah wa ilalliqaa'... :D

Ahad, 24 Mac 2013

Kita Semua Abdullah !

Assalamualaikum wbt :)

Semoga antum sentiasa berada dalam rahmat dan perlindungan Allah SWT . Ana di sini , bukanlah sesiapa untuk menulis artikel sebegini . Tapi , atas kesedaran bahawa ana adalah saudara seislam antum , maka , ana ingin menyedarkan antum semua tentang kita adalah 'abdullah' . Bukan yang ada nama Abdullah je , abdullah ye . /Saling menyedarkan dan memberi peringatan itu tanggungjawab seorang muslim kepada muslim lainnya . Kita kan bersaudara !:)\

Alhamdulillah , Allah campakkan kesedaran dalam diri ana yang ana ni hamba-Nya . Tapi , ana terfikir , berapa ramai lagi yang di luar sana masih 'buta' dalam berpangkat , 'buta' dalam menjadi 'hamba dunia' . Jadi , ana taknaklah ana seorang je yang sedar . Ana nak semua saudara ana sedar hakikat mereka 'abdullah' . Ana pun pernah buta . Dulu ana jadi pengawas , penolong ketua kelas , ana nak semua orang patuh perintah ana . Tapi , perintah Allah , ana buat endah tak endah . Begitulah juga masa ana pegang jawatan-jawatan yang memerlukan orang patuh perintah ana . Ana tak ambil berat perintah Allah . Tapi , perintah guru / walidain / kawan ana ikut je sebab ana takut mereka marah / benci ana / sebagainya . Ana 'ter'lupa murka Allah SWT lagi hebat maha dahsyat . 'Ter'lupa yang "Wallahu asyaddu ba'san wa asyaddu tankilan" . Allahumma . Sampailah suatu hari , tengah ana duduk nak tunggu azan maghrib , ana tersentak bila tiba-tiba terfikir akan 'abdullah' itu lepas ana baca buku Di Hamparan Shamrock , Ku Seru Nama-Mu .

"Selama ni , aku sibuk ikut cakap orang . Sibuk nak arah-arah orang . Sibuk nak suruh orang ikut arahan aku . Tapi , aku lupa aku hamba kepada Yang Maha Besar , Yang Maha Esa , Yang Menciptakan aku . Aku baca kalam-Nya setiap hari . Tapi , ayat suci yang aku baca selama ni bagai angin lalu je . Ayat "Wa maa khalaqtul jinna wal insa illa liya'budun" pun aku baca sebab nak tasmik & muraja'ah semata . Langsung aku terlupa ayat "Afala yatadabbarunal quran am 'ala qulubin aqfaluha" . Ya Allah , ampunkan aku !"

Kini , ana kembali 'celik' . Menyedari hakikat diri ini hanya seorang 'abdullah' . 'Abdullah' yang terukir dari hati ! :) Terima kasih kepada Kak Ellisa yang sudi meminjamkan buku shamrocknya kepada saya . Ma'assalamah . Semoga Allah kekalkan ke'celik'an itu ! Aamiin wa ilalliqaa' :)

Dunia itu manisan yang memabukkan~
Manusia sering alpa dan leka mengejar habuan dunia . 
Oleh itu , sedarlah dirimu , sirnakan kelam , sinarkan cahaya .

Aktifkan jantung dengan Zikrullah ! :D

Assalamu'alaikum w.b.t :)

Err ,apa khabar semua ? Semoga sentiasa berada dalam rahmat dan perlindungan ALLAH SWT . Bersempena petang yang masih diberi peluang untuk kita merasainya ini , marilah kita bersama-sama aktifkan jantung dengan zikrullah ; mengingati Zat Yang Memberi petang ini kepada kita . Alhamdulillah :)


/Illustrasi yang menarik dapat mendorong hati yang ingin kembali pada Rabbnya untuk berzikrullah :D\ 
Ma'assalamah wa ilalliqaa'...:)

Sabtu, 23 Februari 2013

Lock Your Heart :)


Bismillahirrahmanirrahim :)

I always lock my doors before going outside . I believe all of us do the same to protect our valuable properties from thieves . We have seen people with more than 3 locks on the door and some also have a specialized integrated alarm system against forceful entry ! Some also have 24 hours live monitoring built in the house .

It is quite pathetic when we use so many locks in order to safeguard some belongings . But , we have little or no locks at all in ourselves to safeguard our iman from shaitan and evils of this world . This iman , which is more precious than any material thing , needs more protection than our belongings .

Iman enters into us in four ways , unfortunately it leaves through the same ways . They are our ears , eyes , tounges , and our hearts . We should make sure that we use them in a way that ALLAH is pleased .

May ALLAH bless us and may we die with iman in ourselves . In sha ALLAH , ameen . Assalamu'alaikum :)

Isnin, 11 Februari 2013

Thank Allah ! :)

Assalamualaikum w.b.t :)

I'm gonna share an article that I've copied from maestrouzy . Enjoy , and I beg you , please take the ibrah if you found it :)

A blind boy steps of a building with a hat by his feet . He held up a sign which said : "I am blind , please help." There were only a few coins in the hat .

A man was walking by . He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat . He then took the sign , turned it around , and wrote some words . He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words .

Soon the hat began to filled up .A lot more people were giving money to the blind boy . That afternoon , the man who changed the sign came to see how things were . The boy recognized his footsteps and asked , "Were you the one who changed my sign this morning ? What did you write ?"

The man said , "I only wrote the truth . I said what you said but in a different way ."

What he had written was : "Today is a beautiful day , and I cannot see it."

Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing ?

Of course both signs told people the boy was blind . But the first sign simply said the boy was blind . The second sign told people they were so lucky that they were not blind . Should we be surprised that the second sign was more effective ?

"It is He , Who has created you (the sense of) hearing (ears) , sight (eyes) , and hearts (understanding) . Little thanks you give ." [Surah Al-Mukminun: 78]