Isnin, 24 Disember 2012

R.E.S.U.L.T

Assalamu'alaikum wbt :D
Salam sejahtera wahai bakal-bakal jenazah sekalian . Cewah , meremang tak bulu roma baca perkataan jenazah tu ? Harap-harap meremanglah ye . Sebab , walau apapun pangkat dan darjat kita di dunia , kita tetap BAKAL JENAZAH dan calon Sijil Padang Mahsyar .Ok , kita tutup sesi wazakkir kita dengan tasbih kafarah dan suratul Ashr . Now , straight to the Ampang Point , aku sebenarnya nak cerita pasal result PMR aku . Boo , tak payah nak PMR lah sangat , kan ? PBS cukuplah , Fathi .

Oh , sebut pasal PBS , aku yang ada 9 nafsu ni bernafsu jugalah nak share aku dapat band berapa . Keseluruhannya , sadlife :'( Buat kerja banyak , tapi ada yang tak dapat band 6 . Terutamanya Sains diikuti dengan Sejarah , PAI , dan BI . Kadang-kadang , aku rasa PBS ni macam tak adil . Tak tahulah kenapa . So , here's the details :
Bahasa Melayu [Band 6] Bahasa Inggeris [Band 5] Matematik [Band 5] Sejarah [Band 5] Geografi [Band 6] Pendidikan Islam [Band 5] Sains [Band 4] Bahasa Arab [Band 6] . Lihatlah betapa _________ *sila sambung tidak melebihi 6 aksara*nya result PBS aku . Hailah~ Dah nasib badan...

Overall , aku sungguh tak puas hati dengan result sukatan KBSM aku kali ni . You know what ? Aku dapat 3A 4B 1C . Wuuu , sadlife weh . Tak terbayang macam mana result PMR yang sebenar .  Nak nangis aku masa tu . Lepas tu aku scrollkan biji mata aku ke arah kolum 'kedudukan dalam kelas' . Guess what ? Aku dapat nombor 2/30 ! Fuh , aku tak pernah sangka . Adalah juga dapat mini heart attack masa tau aku dapat nombor dua . Nasib baik tak dapat mega heart attack . Fuh , lega . Terfikir jugak aku kalau aku pengsan kat situ siapa yang cempung aku . Wuuu , malu malu . *tutup muka dengan laptop*

Namun , aku rasa pelik sikit . Aku dapat 3A4B1C je , macam mana boleh duduk di tangga kedua . Sedangkan ramai lagi yang pandai . Ramai yang dapat 6A . Lagipun , aku ni budak yang cikai-cikai je dekat kelas Farabi tu . Jeng jeng , persoalan tu terjawab setelah aku godek-godek , belek-belek dan terbalikkan depan belakang kertas result tu . Aku dapati....... markah al-Quran aku tinggi ! Yeay ! Alhamdulillah... Berkat al-Quran... Syafawi yang tebuk-tebuk tu aku dapat 95% ; alhamdulillah mumtaz . Tahriri yang tulis-tulis tu pulak aku dapat 99% ; alhamdulillah , mumtaz jugak .

Aku tunjuk result tu dekat mak . Mula-mula mak bagi aku ceramah free . Biasalah kan , mak siapa yang tak marah bila anaknya dapat 3A4B1C ? Dekat 5 minitlah aku tadah telinga dengar ceramah tu . Tak pasal-pasal adik aku yang lain ikut dengar sebab mak ceramah dalam kereta . Malu woo , dengan adik . Lepas tu aku suruh mak tengok markah al-Quran aku . Nak tutup malu punya pasal... Fuh , mak terdiam seribu bahasa ! Speechless terus . And then , mak cakap :"Ni maknanya , kau mampu hafal al-Quran . Jangan sia-siakan peluang Allah bagi . Yang dapat hafal al-Quran ni orang yang terpilih je tau " . Mulalah hidung aku tu terkembang-kempis , kembang kempis . Boo , nilah Fathi . Pantang ada orang puji . Lain kali jangan puji tau !

Kesimpulannya , apa jua keputusan yang kita dapat , samada cemerlang atau gagal , kita perlu terima seadanya .Kita kena redha . Buat yang dapat keputusan cemerlang , ingatlah , hidup ni bagaikan roda . Kejap kita di atas , kejap kita di bawah . Tak selama-lamanya kita akan berjaya . Buat yang gagal pula , usaha itu penting . Usaha , doa , istiqamah , tawakkal . In Shaa Allah satu hari nanti akan berjaya . Kalau dah berjaya , janganlah pula lupa daratan . K , Sekian , Wassalam . May Allah bless...:)

Tiada ulasan: