Jumaat, 28 Disember 2012

Asrama tempat menjana duit .

Assalamu'alaikum wbt :)

Apa khabar kalian-kalian sekalian ? *ewah , ayat apa kau guna , fathi ?* . Okey , mari kita lantakkan sahaja kata-kata aluan dari Puan Sri Fathi . Straight to the point , patik sebenarnya nak cerita pasal asrama. K , patik sedar , sejak setahun ni , patik asyik cerita pasal asrama , sekolah , asrama , sekolah saja . First , sebab patik terlalu eksaited masuk asrama tahap *abcdefghijklmnop* . Kedua , sebab pastik eksaited . Ketiga , sebab patik eksaited . Keempat , sila ulang benda yang sama sehingga ke infiniti X) . Sebenarnya , ini bukan point sebenar pun . Cas cas je nak straight to the ampang point . Last-last masuk Jalan TAR jugak . Patik buat tajuk 'Asrama tempat menjana duit' ni bukan apa . Fyi , asrama sekarang trendnya jual-jual barang . Biasalah , budak-budak sekarang ni , pemikiran dia maju . "Aku tak dapat belajar tinggi-tinggi pun takpelah , berbekalkan pengalaman aku jadik businesswoman / businessman kat asrama ni , boleh jugaklah aku sara hidup aku lepas habis belajar nanti." *nada pasrah , menyerah dan beralah*. So , pada tuan tuan hamba sekalian yang teringin nak berbusiness dekat asrama , patik ada suggest stuff stuff yang agak laku jika dijual di asrama .

Makanan
*Ehem* . Bak kata pepatah , budak asrama dengan makanan memang tak dapat dipisahkan . Bagai isi dengan kuku , aur dengan tebing , pelajaran dengan buku , dan rumput dengan kambing . Kahkah . Okay , it's not funny , Puan Sri . You better sambung about the makanan . Makanan yang paling laku ialah ________ treng teng teng... MAGGI !!! Tapi , biasanya laku dekat budak lelakilah . Kalau perempuan maybe bubur segera :3 Tapiii , yang paling grand ialah makanan hand-made . Macam cupcake ke , nasi ayam ke , cheezy wedges ke , nasi lemak ke , apa ke. Selalunya makanan macam ni dia orang jual setiap hari minggu je . Almaklumlah , mak bapak rajin datang waktu hujung minggu je . Tak sampai 1 minit buat announcement , dorm dah penuh . Malam tu tidur tersengih-sengih memanjang . Bukan apa , happy sangat dapat untung sampai terbawa-bawa dalam mimpi . Alhamdulillah...

Pakaian
Jangan hang pikir duduk asrama beli makanan forever . Orang jual pakaian pun ada jugak tau . Ni especially untuk perempuanlah . Kalau lelaki , patik tidak tahu menahulah pulak pakaian apakah yang dilelong . Yang orang perempuan ni dok pakat jual jubah , blaus , tudung , stoking , dan stongan . Tapi an , patik takdelah sampai nak beli jubah , blaus dengan tudung tu semua . Patik just beli stoking dengan stongan je . Barang kecik , harga pun kecik , kan ? *sila angguk . siapa tak angguk , bunuh satgi* So , tak berlaku banyak pembaziran di situ and yeah , patik beli kalau terdesak je . I'm not the boros onee . *and that was the liar words onee :p*

Stuff tambahan
Stuff tambahan ni contohnya macam : keychain , beg & sandal . Keychain ni keychain yang kita boleh taruk nama kita ikut suka hati . Pernah jadi trend dan kegilaan suatu masa dahulu . Namun kini , kegilaan tu dah berkurangan ke tahap sakit mental . Kira okeylah tu . Mental dia cuma sakit je . Tak sampai gila pun . Kitorang budak maahad ni ramai yang ada quran tafsir berzip . So , diorang ramai yang gantung kat situ . Bila jalan bawak Quran je mesti jatuh-jatuhkan keychainnya semata-mata nak tayang nama yang bling bling tu . Salah seorangnya patiklah . Haha X) . Kalau beg pulak , macam-macam beg ada . Sampai beg ala-ala mak datin pun dijual . Bila tengok katalognya , I was like "Double wow !" ? Dan situasi yang sama turut menimpa pada kasut .

Natijahnya setelah ditambah , tolak , darab dan bahagi , makanan paling laku ! Yeayyy *sila beri tepukan gemuruh jiwa*. Tak dinafikan , patik ada juga beli-membeli ni . Patik beli beg , stongan , stoking & cupcake . Patik pun ada nafsu juga . Ada 9 nafsu pulak tu . Mustahil tak tergoda tengok beg yang lawa-lawa , stongan yang design cantik + kain jenis yang best . Lagi bernafsu patik tengok cupcake yang Huda jual . Rasa nak habiskan sorang-sorang je cupcake tu . Makan dalam dorm depan almari sambil ngadap gambar mak abah + adik-adik . *Psst , ni adalah rahsia yang patik simpan sejak masuk asrama . Iaitu rahsia menyeludup masuk gambar keluarga ke dalam almari . Tapi akhirnya , sepandai-pandai belalang melompat , akhirnya jatuh ke rumput jua bila ada kawan curi-curi buka almari . Lepas tu , sibuklah busy body tanya yang pakai baju ni sape , yang comel ni sape , yang tinggi lampai kalah hantu galah ni sape , yang kiut miut da bomb nak gila ni sape . Patik hempuk dengan besi katil ni baru diam seribu bahasa . K , sekian , Assalamualaikum wbt :)

1 ulasan:

aini shahroni berkata...

saya belum pernah merasa duduk asrama.. takde rezeki lagi..huhuhu.. terasa best baca entri nie..hehehe..
maybe someday...urmmm.. who know?..
salam ukhwah!

btw, nice blog baby..
#teamkhemah #followhere
inshaaAllah, I'll come back here ^__^
bunch you a love!

from ::Arkitek Hati::