Rabu, 24 Januari 2018

NO STALKING 2018

Assalamualaikum W.B.T & Hello peeps .

 Sooooooooooooo long time no see guys !!! :) *shamelessly acting like there's someone who's actually waiting for my comeback at blogger lol* . It's been so long since I last wrote on my blog in 2016 and now I'm back on track because I just realised that I have a blog that I haven't used for so long . Use for whatttt ??? Ahhaaa well ... I just need a platform to let things off of my chest because I feel uneasy bottling up my feelings . So.... be ready for the upcoming rants and complaints because this is the only place where my acquaintances won't find me (or at least that's what I thought) .

(Will be mixing language because IDK sometimes my mind is so full of english vocabs and remarks and some time later it would switch back to its fitrah then the writings would come out in bahasa SO BEAR WITH ME GUYSSS *okay enough small rant*)

Alright , benda first sekali (after so long time tak update entry) I would like to talk about is STALKING . Stalking ni suatu habit yang boleh dikatakan majoriti pengguna media sosial develop . For sure lah aku pun tak terkecuali daripada stalk2 orang ni . Why do people develop that habit ? Okay well , in my opinion , setiap orang ada sebab dia tersendiri ; tapi bagi aku , aku stalk sebab curiosity (tapi curiosity kills hshdvshssvhadsd) but this seems like sebab yang paling munasabah dan boleh di'apply' kepada semua orang . People tend to be curious about what others might think of them so kita pun pergilah usya twitter ke instagram orang tu nak tengok kot-kot dia ada cakap pasal kita ke uhuk uhuk padahal takde pun *inserts emoji senyum terbalik* . Takpun , nak tau apa orang kat sana tu buat *ehem ehem* . Takpun , stalk sebab nak cari salah orang lepastu pergi jaja cerita *insert emoji senyum terbalik once again* .

 Oleh itu , dengan ini aku menanam hasrat dalam hati untuk tidak stalk orang lagi mula dari tahun 2018 ni . IT'S HARD OKAY but I'll try my best . Tapi , stop stalk untuk cari silap orang & to check if ada orang talk bad about me tu jelah . Yang lain still on . Yang lain macam mana tu ? Yang lain macam stalk crush :p and stalk people who catch my interest . Contohla kan dekat twitter tu ada someone yang catch my interest so I would go straight to their profile lepastu usya twitcon ke , scroll tweets dia ke . Same rule applied kat instagram or mana-mana socmed . Kalau macam stalk crush tu , itu benda normal lah kan sebab kita macam nak taulah perkembangan dia dari semasa ke semasa XD Tapi kalau macam kes aku ni ,boleh kata setiap hari aku stalk ya Rabbi aku pun taktaulah apa nak jadi . Aku start develop this unhealthy obsession since form 2 kot . Thank god twitter dia tak private unlike his ig -_- or I would be dying of not getting daily dose of his updates (° ͜ʖ °)  .

Then , here comes the serious issue iaitu talking bad about someone on socmed . I admit this is my habit and I won't stop because I just need to complaint out loud . However , the problem here is people stalk my socmed and when they found out I talked bad about them they be bitter . I was like WHAT THE FISH SIS ? You sendiri yang stalk then you nak bitter ? Okay then you might say why don't I just say it out loud on your face ? Simple . Because I don't want to hurt your feelings then become awkward OR that thing (e.g. : unpleasant behavior of yours) actually don't bother me that much . Please note that I just need to let things off of my chest (I'm actually getting annoyed using this phrase so much) .  You dah missed the bullet then you pergi cari balik bullet tu lol how petty . AND GUYS THIS IS HOW I AM BACK THEN . PETTY , RIGHT ??? Deswai I want to stop that habit of stalking to find out if people talk about me or nah because the realisation just hit me hard .

Ok , that's all . Bye , XOXO

Sabtu, 30 April 2016

Curi Makanan

Assalamualaikum w.b.t

Ok tau dah lama tak update blog . Lama gila . Dekat setahun kot . Sebab takde apa nak heboh sangat . Tapi kali ni rasa macam nak update blog sebab adalah satu kejadian ni yang rare dan baru up tahun ni tapi tu pun tak ramai yang tahu . Dan semestinya Tuhan tahu .

Venue : Aspuri xxxxx

Kisahnya bermula macam ni ,

Masa tu kitorang lepak dekat dorm . Ada aku , ely , zaro , pain , farah & farisah . So time tu kitorang baru lepas senamrobik rasanya (tak pasti) . Then si ely ni mintak makanan aku sebab aku minta biskut Mark n Spencer dia . Specifically dia minta Mission Tortilla Chips Tomato Flavour . So aku pun pergila locker nak ambil makanan tu .

Bila nak ambik je mission tu aku perasan yang packaging dia dah terkoyak dekat bahagian belakang . Aku agak terkejutla . Bukan agak dah . Memang terkejut sangat . Sebab aku tak pernah sentuh pun makanan dekat bahagian bawah tu . Makanan yang aku selalu makan aku letak dekat storage box kelas prep .Time beli masa cuti bulan 3 tu , aku beli 6 bungkus so tinggal 5 lah kan termasuk yang terkoyak tu . Kira-kiranya dalam 5 minggu camtu aku baru makan satu bungkus . Jadi dekat sini boleh nampaklah yang aku ni jenis simpan simpan kira keeper camtulah .

Ok . Bila dah koyak camtu aku pun curiouslah . Pastu aku bawaklah tunjuk kat diorang . "Weh korang , dah terkoyak . Jap biar aku rasa ." LEMAU K . LEMAU . Padahal ada BAAANYAK chips dalam tu . Peh sakit hati tu Allah je yang tahu . 'Dia' makan sikit je lepas tu tak nak sepit biar lemau camtu je padahal bersusun penyepit aku susun tepi cermin so OBVIOUSLY orang yang ada akal & hati yang terang ni boleh nampak dan sepit mission aku tu . Dahla makanan favourite . Favourite flavour pulak tu (tomato) . Mahal pulak tu (RM7 lebih aku consider mahal la) .

So , konklusinye dekat sini , belum ade konklusi lagi sebab orangnya taknak mengaku . Cuma aku tak tahulah orang ni dengki ke apa dahla makan secara haram tak mintak izin , biarkan lemau pulak tu . Dia fikir aku beli guna air liur je ke ? Ikutkan hati nak je aku sumbat chips yang lemau tu dalam lubang hidung dia sekali dengan serbuk serbuknye . Tapi , aku masih waras lagilah .

Bila fikir balik dia ni bijak jugak sebab bukak packaging tu dari belakang . Tu pasal aku tak perasan sebab aku susun mission 5 bungkus tu semua manghadap ke depan . Diorang ada cakap gak maybe monyet yang curi mission aku tapi monyet mana yang pulas kunci locker dan bukak pintu locker yang agak ketat tu and bukak packaging neatly dan susun sebiji dengan cara aku susun sebelum tu . So kita nampak kat sini yang orang ni memang licik and pandai tapi kira bodoh gak lah sebab dia tak tahu ataupun tak sedar yang makan makanan tanpa izin tuannya tu haram . Dan bodoh sekali lagi sebab tak reti nak sepit packaging tu lepas bantai mission aku .

Actually kes curi makanan ni dari awal tahun lagi terjadi tapi aku tak sangka pulak yang aku pun jadi mangsa . So , apa pun aku harap orang yang curi makanan tu sedar , insaf dan bertaubatlah sebelum terlambat . Aku taknak ramai lagi yang makanannya kena curi . Pleaselah , diorang beli guna duit mak bapak diorang kot . Kalau tak mampu sangat , mintaklah dekat kawan elok elok . Takpun mengadu dekat cikgu . Dan aku harap dia mengaku secepat mungkin sebab ada 'ganjaran' yang menanti dia . Mana boleh culprit lepas macam tu je . Especially dari orang macam aku ni .

Lastly , semoga Allah melindungi makanan aku , harta benda aku , orang-orang yang ada di sekeliling aku , dan apa saja yang Dia pinjamkan kepada aku sementara aku hidup dekat dunia ni . Aamiin .